Rehn had even daarvoor nog met Tweede Kamerleden gesproken. Op die bijeenkomst was hij te laat gekomen omdat hij de Griekse minister van Financiën telefonisch nog moest ,,aanmoedigen”. De Griekse regering onderhandelt al enige tijd met financiële instellingen over een deal om meer schulden kwijt te schelden.
Doel is het terugdringen van de Griekse staatsschuld naar een ‘houdbare’ schuld van 120 procent van het bruto binnenlands product. Rehn zei donderdag tegen de Kamerleden dat daarvoor mogelijk ook nog een bijdrage van de eurolanden nodig is. Eerder was er sprake van een gat van 12 tot 15 miljard euro dat de eurolanden en Europese instellingen als de ECB zouden moeten vullen.
Onwil
Maar veel eurolanden zitten daar niet op te wachten. Niet aan de orde, zei minister Jan Kees de Jager van Financiën eerder in een reactie.
De onwil van eurolanden om nog meer bij te dragen aan het financieringsgat van Griekenland is de belangrijkste reden dat er nog geen akkoord ligt, stelde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal donderdag. Het IMF zou juist aandringen op een extra bijdrage van overheden en de ECB.
Duitsland
Het fonds zou daarbij lijnrecht tegenover Duitsland staan. De Duitse regering wil dat Griekenland het gat vult door nog verder te snijden in de overheidsuitgaven. Het IMF vreest echter dat de Griekse economie dan allen maar verder achteruit gaat, waardoor het nog moeilijker wordt voor het land om zijn financiën op orde te krijgen.
Het hoofd van de IMF-onderzoeksmissie in Athene, Poul Thomsen, gaf eerder deze week al aan dat het tempo van de bezuinigingen in Griekenland moet worden verlaagd. Volgens hem moet er meer aandacht komen voor de hervorming van de Griekse economie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl